Naamloos-1@2x

Vezet Group levert Bauma-Stone meerwaarde

Om de groeiende vraag naar siergrind aan te kunnen, heeft het bedrijf geïnvesteerd in een eigen afzaklijn. De gebruikte installatie is onderzocht, gereviseerd, verhuisd en weer opgebouwd door Vezet Group.
Vezet Group

De door Vezet Group nieuw geïnstalleerde verpakkingslijn bij Bauma-Stone

Bauma-Stone is in de Benelux, Frankrijk, Duitsland en Zwitserland gekend voor zijn gamma in natuursteen. Om de groeiende vraag naar siergrind aan te kunnen, heeft het bedrijf geïnvesteerd in een eigen afzaklijn. De gebruikte installatie is onderzocht, gereviseerd, verhuisd en weer opgebouwd door Vezet Group. Met de installatie vergroot Bauma-Stone haar marktaandeel én biedt het bedrijf afnemers extra meerwaarde. Het afgelopen jaar heeft Bauma-Stone haar positie in de grind- en sierkiezelmarkt flink verstevigd. Hiertoe heeft de natuursteenleverancier uit Oupeye (nabij Luik, België) de productie in eigen huis gehaald. “Vroeger besteedden we het opzakproces uit”, zegt Jean Paul Haesen, technical & quality manager bij Bauma-Stone. “Maar om de groeiende vraag bij te benen, werd het noodzakelijk om de sierkiezels en grind zelf te verpakken. We beschikken in onze hal nu over een eigen afzakinstallatie. Ook hebben we op ons 5 hectare grote terrein één hectare voorzien van boxen voor de opslag van grondstoffen. Met de productie in eigen beheer werken we veel efficiënter en sneller. Zo creëren we voor onze 400 afnemers toegevoegde waarde. Dat heeft onze concurrentiepositie versterkt en ons marktaandeel vergroot.”

Occasion

Niet alleen is natuursteen een milieuvriendelijk product, ook de aanschaf van de afzakinstallatie illustreert de duurzaamheid van Bauma-Stone. In plaats van te gaan voor een nieuwe machine, viel de keus op een occasion. “Bij een collega-bedrijf dat eind 2018 de boeken sloot, konden we een gebruikte afzakinstallatie op de kop tikken”, aldus Jean Paul Haesen. “En daarmee ook een bijkomend stukje markt veroveren.”

Onderzoek

Om er zeker van te zijn dat de machine nog in goede staat was, riep de groothandelaar de deskundige hulp in van Vezet Group uit Eersel. “De voormalige eigenaar heeft de afzakinstallatie intensief gebruikt”, zegt Niels Claassen, directeur van Vezet Group. “Uit ons onderzoek bleek echter dat de machine kerngezond is. De installatie is 9 jaar oud en heeft nog maar 30 à 40 procent van haar potentieel gedraaid. Wel was enig onderhoud vereist. Met enkele simpele ingrepen hebben we de machine vernieuwd. Als de installatie in slechte staat was geweest, hadden we ook dat eerlijk gezegd en waren we er niet aan begonnen.”

Ontmanteling

Bauma-Stone durfde de investering aan en besloot de afzakinstallatie naar de eigen vestiging te verplaatsen. Ook dat is een specialisme van Vezet Group, die de klus in anderhalve week klaarde. “De ontmanteling vraagt het meeste werk”, vertelt Niels Claassen. “De machine dient zorgvuldig te worden gedemonteerd. Alle onderdelen worden genummerd om de opbouw later te vergemakkelijken. Het coderen en lostrekken van de kabels moet op de juiste manier gebeuren, zonder ze door te knippen. Voor de verhuizing van de grote aanvoerbanden zijn speciale hulpmiddelen nodig. Het is belangrijk om de weegbunkers correct te verankeren, zodat de loadcells niet beschadigen.”

Opbouw

Met een speciaal transport en onder begeleiding is de installatie op een dieplader naar Oupeye vervoerd; een traject van 85 kilometer. Vervolgens heeft Vezet Group op locatie de opbouw verzorgd. “De bekabeling is weer aangebracht en de verpakkingslijn is zowel op mechanisch als elektrisch vlak gecontroleerd”, zegt Niels Claassen. “We hebben de afzakinstallatie afgestemd op het product dat Bauma-Stone wil verpakken, namelijk sierkiezels. Daartoe zijn de nodige test-runs uitgevoerd. We hebben bepaalde onderdelen vervangen en de installatie gefinetuned. Dankzij deze procesoptimalisatie kan de verpakkingslijn nog zeker 10 jaar mee.”

Training

Bauma-Stone heeft de machine-operators van het oude bedrijf overgenomen. “Die kennen de afzaklijn door en door”, legt Jean Paul Haesen uit. “Daarnaast heeft Vezet Group onze werknemers in de bediening van de installaties getraind.” Niels Claassen: “Daarbij hoort ook dat we hen leren kleine storingen op te lossen. In het begin blijven we het productieproces even volgen om er zeker van te zijn dat de machine naar tevredenheid draait. Voorts staan we in voor het jaarlijks onderhoud van de verpakkingslijn.” Haesen is onder de indruk van de hele operatie: “De Vezet Group heeft niet alleen de installatie keurig ontmanteld, probleemloos getransporteerd en correct opgebouwd, maar de verpakkingslijn ook uitstekend op ons product ingesteld. Daarbij werkt de Vezet Group eficiënt en snel; de technici zijn deskundig en van alle markten thuis.”

Over Vezet Group

De Vezet Group uit Eersel optimaliseert bestaande verpakkingslijnen voor de non-food, food- en feedsector. Ook handelt het bedrijf in tweedehands machines die ze eerst reviseren. Daarnaast levert de Vezet Group diverse diensten zoals (preventief) onderhoud, optimalisatie, automatisering, begeleiding bij aankoop van gebruikte en nieuwe verpakkingslijnen en -machines, certificering en kalibratie.

Over Bauma Stone

Bauma is in 1976 opgericht als familiebedrijf in bouwmaterialen. Natuursteen was toen nog niet aan de orde. In 2002 nam Horst Cohnen, de huidige directeur, de aandelen van zijn beide broers over en breidde hij de activiteiten fors uit. Vanaf 2005 ging Bauma zich richten op natuursteen. Dit was een voltreffer die resulteerde in de oprichting van Bauma-Stone. Deze groothandel groeide uit tot een internationaal bedrijf. Bauma-Stone belevert een deel van Europa en koopt wereldwijd in, met name in Europa. Het bedrijf voert een scala aan producten en kan deze uit voorraad leveren.