Naamloos-1@2x

Vezet reviseert verpakkingslijn na bedrijfsbrand

Vezet Group, specialist in het reviseren van verpakkingslijnen, sluit het jaar af met een bijzondere opdracht. Voor een Brabantse klant wordt een verpakkings-lijn gereviseerd die brand- en blusschade heeft opgelopen. Een primeur voor Vezet.
Vezet Group

Vezet reviseert verpakkingslijn na bedrijfsbrand

Vezet Group, specialist in het reviseren van verpakkingslijnen, sluit het jaar af met een bijzondere opdracht. Voor een Brabantse klant wordt een verpakkings-lijn gereviseerd die brand- en blusschade heeft opgelopen. Een primeur voor Vezet. Met enige regelmaat kijkt directeur Niels Claassen van Vezet Group in Eersel op zijn mobiele telefoon. Hij wacht gespannen op een telefoontje dat een wereld van verschil gaat maken voor de klant die door brandschade is getroffen. “Deze klant verplaatst al een paar weken zijn productie omdat de eigen verpakkingslijn beschadigd is. We zijn druk bezig om het probleem op te lossen, maar kunnen geen stappen zetten zonder toestemming van het verzekeringsbedrijf. We staan nu weer op een belangrijk beslismoment en hopen op de gewenste reactie van de verzekeraar”, legt Claassen uit.”

Verpakkingslijn

De Brabantse klant werd enkele weken geleden al getroffen door brand in zijn bedrijfspand. Gelukkig voor de getroffen ondernemer bleef de brand beperkt tot de ruimte waar de verpakkingslijn stond. En dus zijn alleen de vul- en palletiseermachine beschadigd. Vezet verzorgt voor deze relatie het reguliere onderhoud aan de verpakkingslijn en dus klopte de ondernemer aan voor hulp bij het schadeherstel. “Natuurlijk proberen we onze klant in zo’n situatie zo snel mogelijk van dienst te zijn”, vertelt Claassen. En dus reisde een team van Vezet af naar de verpakkingslijn om de schade op te nemen en een inschatting te maken van de herstelmogelijkheden.

Analyse

“Wat er wel en niet kan qua revisie hangt in belangrijke mate af van hoeveel vat zo’n brand, maar ook het bluswater heeft gehad op de apparatuur.” Bij de schade-analyse wordt een team ingezet dat bestaat uit een programmeur, een engineer en een monteur. “Samen bekijken zij wat voor schade er is, of die hersteld kan worden en zo ja op welke wijze.” Soms volstaat schoonma-ken en vervangen van onderdelen, maar de meeste verpakkingslijnen zijn ook uitgerust met automatisering en besturingssystemen. Beschadiging daarvan kan aanleiding zijn voor vervanging van bedrading en/of hard- en software. Ieder teamlid maakt vanuit de eigen expertise de balans op en samen maken ze een inschatting van de benodigde werkzaam-heden. “Het verzekeringsbedrijf stuurde na de brand direct een schoonmaakploeg. Daardoor was het voor onze experts lastiger te zien waar precies de meeste schade was aangericht door brand en bluswater. Het liefst zie je met eigen ogen waar precies de vuurhaarden zaten, hoe roet is gepositioneerd. Dat zijn signalen die meehelpen bij het bepalen van de mogelijke schade.”

Revisie

Op basis van de inventarisatie concludeer-de Vezet dat de verpakkingslijn kan worden gereviseerd. Daarbij tekende het bedrijf richting de verzekeringsmaatschappij aan dat de relais in de besturingskast waar-schijnlijk niet meer werken. “Zekerheid heb je pas als je de besturing kunt aansluiten. Daarvoor moet je eerst het mechanische deel van de lijn herstellen.” Op basis van het schaderapport mocht Vezet een start maken met de revisie van het mechanische deel. Daarbij is onder andere de hefmotor van de palletiser vervangen. Deze had averij opgelopen en bleek niet meer verkrijgbaar. Aan Claassen en zijn team de uitdaging om een dergelijke hefmotor op te sporen, helemaal na te kijken en te plaatsen. Voor het vinden van onderdelen of machines doet Vezet een beroep op een uitgebreid netwerk in de tweedehands handel van machines. In voorkomende gevallen kunnen de Vezet-medewerkers ook onderdelen engineeren en op maat maken om een verpakkingslijn te completeren. “We hebben alle kennis van engineering, programmeren en monteren in huis en kennen de ins en outs van de meeste merken verpakkingslijnen. Door dat samenspel hoeven we eigenlijk nooit nee te verkopen en kunnen we onze klanten altijd volledig ontzorgen als het gaat om het reviseren en onderhouden van verpakkingslijnen.” Daarbij wordt ook het coaten en poetsen niet vergeten.

PLC

Het herstel van het mechanische deel van de verpakkingslijn is zo goed als klaar. “En nu blijkt dat ons vermoeden bewaarheid wordt. De PLC werkt niet.” De verzekeraar moet toestemming geven voor de vervanging ervan en die besluitvorming gaat niet zo snel als Claassen graag zou willen. “Automatisering en besturing zijn verhoudingsgewijs duurder dan de machine zelf, dus als je die kosten kunt voorkomen, is daarvoor wat te zeggen”, constateert de Vezet-directeur. Aan de andere kant is hij van mening dat zowel de verzekeraar als Vezet het belang van de klant moeten dienen. “Onze klant staat al een aantal weken stil. Het gezamenlijke doel moet zijn de productie zo snel mogelijk weer op gang te brengen. Bovendien zijn zowel de klant als de verzekeraar gebaat bij een betrouwbare oplossing die problemen in de toekomst voorkomt.”

Over Vezet Group

De Vezet Group uit Eersel optimaliseert bestaande verpakkingslijnen voor de non-food, food- en feedsector. Ook handelt het bedrijf in tweedehands machines die ze eerst reviseren. Daarnaast levert de Vezet Group diverse diensten zoals (preventief) onderhoud, optimalisatie, automatisering, begeleiding bij aankoop van gebruikte en nieuwe verpakkingslijnen en -machines, certificering en kalibratie.

Vervangen

Claassen hoopt dat hij toestemming krijgt de PLC in zijn geheel te vervangen. “Dan weten we zeker dat we een betrouwbare lijn opleveren. Bovendien kunnen we direct een modem plaatsen. Dat geeft ons de mogelijkheid om het apparaat op afstand te monitoren en zo nodig preventief onderhoud uit te voeren.” Het alternatief is het gebruiken van een tweedehands besturing waarvan de componenten in de toekomst niet meer verkrijgbaar zijn. “Dit zorgt voor een langere stilstand bij een mogelijk probleem in de toekomst.” Daarnaast zullen de relais stapsgewijs moeten worden uitgezocht, om te bepalen wat nog wel en wat niet meer werkt. “Van daaruit bouwen we alles dan stap voor stap weer op. Dat kan, maar vraagt tijd. Dat is echt zoeken naar een speld in de hooiberg. Dit betekent bovendien dat de klant langer stil staat en dat wij nog weken nodig hebben om de lijn op te leveren. Alleen als we er zelf van overtuigd zijn dat we een betrouwbaar product opleveren, kunnen we dit project afronden”, besluit Claassen.